Mental helse og søvn

Søvn er en essensiell del av vårt velvære, og dens betydning for både fysisk og mental helse kan ikke undervurderes. Mens mye fokus ofte rettes mot kosthold og trening når det gjelder å opprettholde en sunn livsstil, er søvn like viktig for å oppnå og opprettholde optimal mental helse.

Omstridt søvnmangel blant den norske befolkning

Søvnvansker er et økende problem som berører en betydelig del av befolkningen, og tallene viser en alarmerende trend. Ifølge nylige studier har kroniske søvnvansker økt betydelig i løpet av de siste årene. Det mest bekymringsverdige er at en stor andel av de som lider av søvnproblemer, faktisk ikke søker behandling. Opptil 85 prosent av de som opplever søvnvansker, får ikke den nødvendige hjelpen de trenger. Selv om søvnmedisiner kan være til nytte, bør langvarig bruk unngås, da det kan føre til avhengighet og andre uønskede bivirkninger. Det er også bekymringsfullt at en betydelig del av de som aldri oppsøker hjelp for sine søvnvansker forblir ubehandlet. 

Insomni

Insomni, som er en av de vanligste søvnforstyrrelsene, påvirker en stor del av befolkningen, med opptil 20 prosent av voksne som lider av tilstanden. Videre viser statistikk at insomni er spesielt utbredt blant unge voksne, kvinner og eldre, med en økende tendens blant kvinner mellom 45 og 60 år. Disse tallene understreker behovet for økt oppmerksomhet rundt søvnvansker og betydningen av å søke hjelp for å forbedre søvnkvaliteten og generelle velvære.

Søvnens betydning for kropp og mental helse

Søvn spiller en avgjørende rolle i restaurering og vedlikehold av kroppens funksjoner. Ikke bare gir søvn kroppen en mulighet til å reparere seg selv, men det er også en tid for hjernen å bearbeide og konsolidere dagens opplevelser og informasjon. Når det gjelder mental helse, påvirker søvn en rekke kognitive funksjoner, inkludert hukommelse, læring, konsentrasjon og emosjonell regulering.

Søvnkvalitet versus søvnmengde

Mens det å få nok timer med søvn er viktig, er kvaliteten på søvnen like avgjørende. Dette innebærer å oppnå tilstrekkelig mengde dyp søvn og REM-søvn, som begge er viktige for ulike aspekter av kognitiv funksjon og følelsesmessig regulering. Stress, angst, og depresjon kan alle føre til søvnforstyrrelser, og disse søvnforstyrrelsene kan igjen forverre symptomene på psykiske lidelser, skape en ond sirkel som kan være vanskelig å bryte.

Påvirkning på psykisk og mental helse

Manglende søvn har vist seg å være en betydelig risikofaktor for utvikling og forverring av psykiske lidelser. Studier har knyttet kronisk søvnmangel til økt risiko for depresjon, angst, bipolar lidelse og andre psykiske helseproblemer. I tillegg kan søvnproblemer forverre eksisterende psykiske lidelser og føre til alvorlige konsekvenser som selvmordstanker og andre alvorlige psykiske tilstander.

Emosjonell regulering for mental helse

En av de viktigste måtene søvn påvirker mental helse på, er gjennom emosjonell regulering. Nok søvn gjør det lettere for hjernen å regulere følelser og håndtere stressende situasjoner. På en annen side kan søvnforstyrrelser føre til økt irritabilitet, overdreven følelsesmessig reaktivitet og svekket evne til å takle stress.

Behandling og forebygging

Å prioritere god søvnhygiene er avgjørende for å opprettholde optimal mental helse. Dette inkluderer å opprettholde en regelmessig søvnplan, skape et avslappende søvnmiljø, begrense koffein- og alkoholinntak før sengetid, og unngå skjermtid rett før leggetid. For de som sliter med søvnproblemer knyttet til psykiske lidelser, kan en kombinasjon av terapi og medisiner være effektivt.

1 av 3 sliter med dårlig søvn

Ifølge Helsedirektoratet sliter rundt én av tre voksne med søvnen. Det kan føre til redusert livskvalitet og lav mestringsfølelse. Derfor har vi utviklet Sovian. Sovian inneholder en rekke naturlige urter som kan virke beroliggende på kroppen og bidra til en god natts søvn. Sovian inneholder også magnesium, samt vitamin B6 og B12 som bidrar til å redusere utmattelse. I tillegg har vi tilsatt L-Tryptofan som inngår i dannelsen av hormonet melatonin som hjelper til med søvnregulering. Nyt den som en kopp god varm te med smak av sitron og lavendel før leggetid.