Flere unge får altfor lite søvn

Den nye undersøkelsen fra Ungdata har sett på om norske ungdommer får nok søvn. Det viser seg å være stor variasjoner i svarene. Omtrent halvparten sier de sover syv til åtte timer, mens litt under halvparten sover seks timer eller mindre. Det er ikke bra for hjernen vår å sove for lite. En tenåring trenger mer søvn en dette, helst åtte til ti timer ifølge Nasjonalt senter for søvnmedisin.

Søvn er viktig for læren

I dagens samfunn er vi stadig mer opptatt av å spise sunt og trene regelmessig. Men hvor mange av oss tenker like mye på søvn? Søvnforsker Bjørn Bjorvatn mener at vi undervurderer hvor viktig det er å få nok søvn, spesielt for ungdom. På et arrangement under Arendalsuka understreket han betydningen av søvn for både hukommelse og læring.

– For at du skal huske og forstå det du har lært, må du sove nok natten etterpå. Hvis ikke lagres ikke informasjon godt nok i hjernen, fortalte Bjorvatn.

Depresjon kan være en konsekvens av for lite søvn

Det er ikke bare hukommelsen som påvirkes av søvnmangel. Følelsene våre bearbeides også mens vi sover, og søvn spiller dermed en avgjørende rolle for vår psykiske helse. Ifølge Bjorvatn øker risikoen for depresjon betydelig når vi sover for lite.

Ingvild West Saxvig, som forsker på ungdom og søvn, er enig i at samfunnet må gjøre mer for å sikre at ungdom får tilstrekkelig søvn.

– Internasjonal forskning viser at senere skolestart kan ha positive effekter for ungdom. De får mer søvn, og risikoen for psykiske problemer reduseres, sier Saxvig.

Senere skolestart i Bergen og Oslo

For å teste ut dette, har søvnforskere i gang to prosjekter som undersøker effekten av senere skolestart. I Bergen deltar ungdom fra videregående skole i et forsøk der skoledagen starter to timer senere på mandager, kl. 10.00, og en time senere på tirsdager, kl. 09.00. Resten av uken begynner skoledagen som vanlig kl. 08.00. Målet er å finne ut om en mykere start på skoleuka kan gi ungdom mer søvn og dermed bedre læringsutbytte.

Til høsten starter et lignende prosjekt i Oslo, hvor ungdomsskoleelever får skoledagen utsatt med en time gjennom hele høstsemesteret.

Ungdommens søvnproblemer

Ifølge Ungdata-undersøkelsen opplever over 60 prosent av ungdommene problemer med å sovne om kvelden. Nesten 30 prosent sier at de er så trøtte at det går ut over skolearbeid eller fritid. Mange peker på mobiltelefonen som en hovedårsak til søvnproblemene, noe Saxvig mener det er god grunn til.

– Går du til sengs med telefonen, tar du egentlig med deg hele vennegjengen i senga. Frykten for å gå glipp av noe holder mange ungdommer våkne lenger enn de burde, sier hun.

Mobilen får ikke skylden alene

Det er ikke bare mobiltelefonen som forstyrrer ungdommens søvn. Forskning viser at også ungdom uten tilgang til moderne teknologi ofte får for lite søvn.

– Under ungdomstiden forskyves den naturlige døgnrytmen. Du føler deg mer våken om kvelden, noe som gjør det vanskeligere å sovne tidlig, forklarer Saxvig.

En krevende hverdag for ungdom

I Norge, som i mange andre land, må ungdom stå tidlig opp for å rekke skolen, selv om de ofte er trøtte. Mange ungdommer sliter med å få nok søvn, delvis fordi treninger og andre fritidsaktiviteter ofte legges sent på kvelden. I tillegg har skoler ofte innleveringsfrister satt til sent på kvelden, til tross for at skoledagen starter tidlig neste morgen.

Så, når skal ungdom egentlig få tid til å sove? Dette er et spørsmål som både forskere og samfunn må ta på alvor dersom vi skal sikre at ungdom får den søvnen de trenger for å lære og trives i hverdagen.